Reparatii Climatizare auto

Sistemul de incalzire auto

Cum functioneaza: Sistemul de incalzire al masinii dvs.

Cand vremea se racoreste, importanta fuctionarii corecte a sistemului de incalzire este prioritara. Comenzile sale pot fi pe bord, dar functionarea acestuia pleaca din interiorul motorului, impreuna cu sistemul sau de racire.

Intretinerea regulata a sistemului de racire nu numai ca aduce beneficii motorului, dar poate mentine radiatorul vehiculului in stare buna.

Un motor genereaza atat de multa caldura din combustie si frecare incat, daca nu este racit continuu, poate suferi daune grave. Practic, toate motoarele moderne ale vehiculelor sunt racite cu lichid, folosind apa amestecata cu antigel pentru a reduce coroziunea si a o impiedica sa inghete.

Sistemul de incalzire al masinii
Conductele infundate din acest radiator de habitaclu au impiedicat circulatia corecta a lichidului de racire, iar sistemul climatic a suflat doar aerul rece

Lichidul de racire este pompat prin intreg circuitul compus din radiator, pompa apa, bloc motor, furtune de legatura, termostat. Pompa de apa, cu ajutorul unei palete puse in miscare de cureaua de transmisie sau motor electric, este purtata din blocul motor in radiator. Asta dupa ce termostatul a deschis intre 90 – 110 grade Celsius pentru a asigura o buna functionare a motorului.

O parte din lichidul de racire fierbinte face un ocol de la motor printr-o supapa de apa, pana la radiatorul de habitaclu. Aceasta este o versiune in miniatura fata de radiatorul motorului, cu tuburi pentru circulatia lichidului de racire si aripioare de racire pentru a elimina caldura.

Sistemul de incalzire auto

Cand porniti ventilatorul, un motor de suflare trimite aerul incalzit de radiatorul de cabina, in interiorul masinii. Pentru a regla temperatura, mici „usi amestecate” se deschid sau se inchid pentru a regla cat de mult aer cald sau rece patrunde in cabina, din radiator sau din unitatea de aer conditionat. Exista, de asemenea, o clapeta care regleaza cat de mult aer curat intra in sistemul climatic din exterior.

Setarea sistemului la „recirculare” inchide aceasta clapa exterioara, iar sistemul climatic primeste doar aerul interior pentru a fi incalzit sau racit. Acest lucru il ajuta sa atinga rapid temperatura dorita si, de asemenea, poate impiedica patrunderea mirosurilor exterioare. Daca comutatorul de recirculare este pornit pentru prea mult timp, se poate acumula condens si poate cauza aburirea geamurilor. Daca intra prea putin aer din exterior, se pot crea niveluri mai ridicate de dioxid de carbon. Acest lucru va poate cauza somnolenta.

Sistemul de incalzire auto
Unele sisteme automate permit pasagerilor din spate sa isi ajusteze setarile climatice.

Sistemul de incalzire auto

Daca autovehiculul dvs. are control automat al climatizarii, acesta foloseste senzori pentru a monitoriza cabina si apoi deschide sau inchide clapetele mixte si clapeta exterioara, dupa cum este necesar, pentru a mentine temperatura setata. Sistemele cu doua zone, care permit soferului si pasagerului sa stabileasca temperaturi diferite, actioneaza clapetele de amestecare individuale de ambele parti ale bordului.

O serie de clapete determina, de asemenea, unde merge aerul. Acestea se deschid sau se inchid pentru a regla fluxul de aer atunci cand schimbati modurile de aerisire dintre podea, bord sau orificiile de dezghetare.

Desigur, incalzitorul nu sufla aer fierbinte imediat ce porniti masina. Cu cat este mai rece afara, cu atat dureaza mai mult pana incepeti sa simtiti caldura – si asta in primul rand datorita termostatului, o supapa sensibila la temperatura situata in sistemul de racire dintre motor si radiator. Motoarele au o temperatura de functionare ideala, care este in general intre 90 si 110 grade Celsius asa cum am mai spus. Pentru a se incalzi mai repede, termostatul se inchide pentru a impiedica lichidul de racire din interiorul motorului sa circule prin intregul sistem de racire. Odata ce motorul se incalzeste suficient, termostatul se deschide. Acel lichid de racire incepe sa circule si prin radiatorul de cabina, pentru confortul dvs.

Sistemul de incalzire auto

In cele din urma, lichidul de racire isi pierde proprietatile. Acesta trebuie schimbat conform programului de intretinere al vehiculului. Daca este ignorat prea mult timp, poate provoca acumularea de rugina si coroziune in sistem, care poate infunda tuburile interioare ale radiatorului. Poate restrictiona fluxul lichidului de racire prin acesta – si asta inseamna ca nu va exista caldura. Daca radiatorul de habitaclu se defecteaza, s-ar putea sa vedeti lichid de racire care picura de sub bord pe partea pasagerului. In cazul acesta veti gasi mocheta uda sau sa observati un miros puternic si dulce. Prevenirea este intotdeauna mai buna decat vindecarea. Multe radiatore sunt ingropate adanc in bord si, desi piesa in sine nu este atat de scumpa, ingreuneaza inlocuirea si creste costul manoperei.

Daca radiatorul dvs. nu se incalzeste, alte probleme pot include o aeroterma defecta sau actuatoare defecte care nu actioneaza corect clapetele sistemului de ventilatie. Alte cauze pot fi: un termostat defect al motorului, scurgeri sau un nivel scazut de lichid de racire sau o pompa de apa care functioneaza defectuos. Toate acestea afectand si functionarea motorului. Multe vehicule au inclus un filtru de aer de habitaclu si, daca este infundat, poate reduce eficienta incalzitorului. Majoritatea filtrelor sunt amplasate sub torpedou, iar in manualul masinii veti gasi modul de inlocuire.

Sistemul de incalzire auto

Reglarea vitezei ventilatorului trimite un semnal printr-o rezistenta de trepte catre aeroterma. Fie pentru a ridica ritmul, fie pentru a-l incetini. Siguranta termica a ventilatorului de habitaclu ajusteaza cantitatea de curent care merge la aceasta, in functie de turatia selectata.

Sistemul de incalzire auto
Sistemul de incalzire auto

Cand aeroterma se defecteaza, doar o cantitate mica de aer va patrunde prin orificiile de aerisire interioare pe baza cantitatii de aer exterior care intra in sistemul climatic.

Daca ventilatorul nu functioneaza, inainte de a indrepta degetul spre aeroterma, verificati sigurantele pentru a va asigura daca acestea sunt inca bune. Multe vehicule au doua sigurante pentru aeroterma de habitaclu. Una in blocul de sigurante din interior si cealalta in blocul de sigurante de sub capota. Ventilatorul de habitaclu este de obicei pozitionat sub plansa de bord, pe partea pasagerului. De asemenea, la anumite modele auto, aeroterma o gasim pe partea soferului, sus, in drepta pedalierului.

Sistemul de incalzire auto
Aeroterma Auto pozitionata sub torpedou.

Ventilatoarele de habitaclu care produc zgomote puternice, scartaieturi sau mai pornesc doar la socuri, trebuie reconditionate imediat pentru a evita defectarea/ arderea tuturor componentelor.

Unde va puteti inlocui sau repara aeroterma/ventilatorul?

Service-ul nostru ASV AUTO SERVICE este situat pe Intrarea Vrabiei, nr.1, sector 5, Bucuresti. Sectiunea de Reparatii Aeroterme Auto functioneaza doar pe baza de programare. Mecanicii nostri profesionisti lucreaza cu simtul raspunderii si va pot solutiona orice problema aparuta la masina dvs.

Oferim o gama larga de servicii auto cum ar fi:

  • Reparatii Aeroterme Auto
  • Reparatii Alternatoare
  • Reparatii Electromotoare
  • Inlocuire Calorifer Caldura (habitaclu)
  • Diagnoza Auto
  • Revizie Auto
  • Electrica Auto
  • Incarcare freon
  • Polish faruri

De asemenea oferim si servicii de Tractari Auto – Moto 24/24 oriunde in Bucuresti si in Tara.